Sanasto Videot Tehtävät Lähteet/Linkit Tekijät Sivukartta

Pöytäkirjan rakenne ja sisältö

Pöytäkirjan rakenne on kolmiosainen. Pöytäkirja sisältää ensiksi johdatteen eli alkumerkinnät, toiseksi asiaosan ja kolmanneksi vakuudeksi-osan eli pöytäkirjantarkastusosan, joka sisältää puheenjohtajan ja sihteerin allekirjoitukset sekä pöytäkirjantarkastajien tarkastusmerkinnän allekirjoituksineen. Ohessa myös ohjeita tekstin asetteluun ja kielen käyttämiseen.

Johdateosa

Johdateosaan merkitään seuraavat asiat:

Sääntömääräisessä kokouksessa

Hallituksen kokouksessa

  • yhdistyksen nimi
  • kokouksen laatu
  • aika ja paikka
  • kokousvirkailijat
  • kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  • läsnäolijat

Läsnäolijoiden nimet kirjoitetaan hallituksen kokouksissa tavallisesti aakkosjärjestyksessä. Puheenjohtajan nimen kohdalle kirjoitetaan "puheenjohtaja" ja sihteerin nimen kohdalle "sihteeri". Sääntömääräisen kokouksen liitteeksi pannaan alkuperäinen käsinkirjoitettu läsnäololista, osanottajaluettelo. Hallituksen kokouksissa myös poissaolleet voidaan merkitä omaksi kohdakseen läsnä olleiden jälkeen. Jos osallistuja myöhästyy kokouksesta tai jos hän lähtee pois ennen kokouksen päättymistä, tieto merkitään pöytäkirjaan. Näin voidaan myöhemmin osoittaa minkä asioiden käsittelyssä henkilö on ollut läsnä.

Asiaosa

Asiaosa laaditaan esityslistan mukaisessa järjestyksessä. Jokainen asia esitetään omana kohtanaan ja numeroidaan kuten esityslistassakin. Jos yksi asiakokonaisuus on laaja, se jaotellaan alakohtiin. Mahdollinen muu ohjelma, kuten esitelmät, puheet, alustukset ja keskustelut merkitään myös pöytäkirjaan, mutta niitä ei tarvitse numeroida.

Vakuudeksi-osa

Sihteerin laatima pöytäkirja voidaan lähettää pöytäkirjantarkastajille vasta, kun puheenjohtaja ja kokouksen sihteeri ovat allekirjoittaneet sen. Pöytäkirjasta tulee virallinen asiakirja vasta sitten, kun se on puheenjohtajan ja sihteerin allekirjoittama sekä kahden pöytäkirjantarkastajan tarkastama ja allekirjoittama, tai kun sama tai seuraava kokous on sen tarkastanut.

Aiemmin vakuudeksi-osa kuului näin: "Olemme tänään tarkastaneet tämän pöytäkirjan ja havainneet sen oikein laadituksi ja kokouksen kulun mukaiseksi." Nykyään riittää lyhyt ja ytimekäs toteamus, jolla on sama ajatussisältö: "Vakuudeksi (paikka, päiväys ja pöytäkirjantarkastajien nimet)" tai "Tarkastus (paikka, päiväys ja pöytäkirjantarkastajien nimet)".

Tekstin asettelu ja kieli

Pöytäkirjan kirjoittamisessa kannattaa käyttää vakioasettelua (Standardi SFS 2487. Suomen Standardisoimisliitto), koska se selkeyttää tekstin rakennetta ja koska lukija näin löytää helpommin tarvitsemansa tiedon.

Pöytäkirjassa kokouksen alkutoimien kirjaamista voidaan lyhentää toistamalla otsikoiden sanamuotoja. Myös kokonaisia virkkeitä ja lauseita voidaan tietenkin käyttää.


Esimerkki lyhyttä ilmaisua suosivasta päätöspöytäkirjasta:

  1. Kokouksen avaus
    Puheenjohtaja Anna Kallio avasi kokouksen.
    tai
    Avattiin kokous. ~ Avattiin.
  2. Laillisuus ja päätösvaltaisuus
    Kokous todettiin laillisesti kokoon kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.
    tai
    Todettiin laillisuus ja päätösvaltaisuus. ~Todettiiin.

Päätösasiat kannattaa kirjata pöytäkirjaan mahdollisimman tarkasti ja täsmällisesti, mutta kuitenkin lyhyesti.


Esimerkki edellistä laveammasta selostuspöytäkirjasta:

10 Jäsenmaksun määrääminen
Rahastonhoitaja Mikko Virta esitteli asian kokoukselle. Virran mukaan yhdistyksen talous on pysynyt hyvänä eikä seuraavaksi vuodeksi ole suunniteltu uusia rahaa vieviä hankkeita. Näin ollen hallitus esitti, että jäsenmaksu olisi edelleen sama, 10 euroa. Lisäksi rahastonhoitaja mainitsi, että uusi talousarvio on laadittu tämän ehdotuksen mukaan.

Muita ehdotuksia ei tullut.

Kokous päätti, että jäsenmaksu on seuraavana vuonna 10 euroa.


Esimerkki keskustelupöytäkirjasta, jossa käyty keskustelu on kirjattu sanatarkasti, kokonaisuudessaan:

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen keskustelupöytäkirja 14.5.2002 klo 9.00 alkaen, § 23:

"Ed. Laitinen: Arvoisa arkkipiispa. En tiedä mihinkä mikrofoniin pitäisi puhua, kun näitä on tullut useampikin tänne. Muutama selvennys Helsingin hiippakuntakokouksen aloitteeseen. --"

(lähde.Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous 2002. Keskustelupöytäkirja. Kevätistuntokausi 2002.)

Kielikompassi>> Tietomajakka>>