navi2
Kielikompassi
Polku Pysäkki Pankki Aikataulu Sitemap Info

Verkon monikultuurisuus

KENEN VERKKO ON?


Verkossa pienetkin ryhmät ja yhteisöt saavat äänensä kuuluville. Monenlaisilla ääriryhmillä ja alakulttuureilla on julkaisutilaa, jos vain verkkojulkaisemiseen tarvittavaa osaamista löytyy. Siten verkon voi nähdä monikultturisuutta ja erilaisuutta tukevana mediana. Ihmiset tavoittavat toinen toisensa verkon kautta ja yhteisöt vahvistuvat viestimisen ja uusien toimintamallien tuloksena.

Monikulttuurisuuden rinnalla kulkee kuitenkin yhtenäisetymisen paine. Verkko on kaupallinen ja länsimaalainen. Tekstin ja kuvien käyttö, asettelu, tärkeän tiedon asemointi sivulla ja kielisysymykset näyttävät sivulla kuin sivulla suunnilleen samoilta. Aivan kuin verkkosivu vaatisi kyseiset ominaisuudet ollakseen hyvä. Sivut ovat samankaltaisia, ikonit ja kuvat ovat kuin toistensa kopioita. Perinteissä pitäydytään, vaikkei niitä ole määritelty. Keneltä nämä käytänteet ja ohjeet tulevat?

Verkkosivu voisi olla mitä tahansa. Eri moodien hyödyntäminen antaa mahdollisuudet rajattomaan luovuuteen ja lukijoille voidaan mahdollistaa uudenlaisia kokemuksia.


Kulttuurisuuden tiedostamisen kautta lukeminen ja kirjoittaminen muuttuu monimutkaisemmaksi. Herkistymällä erilaisuudelle voimme paremmin ymmärtää omiakin tekstejämme. Oletammeko lukijoilta jotain tiettyä, kenelle tekstimme kohdentuu ja millaisia vallan merkkejä tekstissämme on?

Lue lisää...

Esimerkkisivuja tekijyyden pohdintaan - New Mexico State University, USA
http://lib.nmsu.edu/instruction/evalexpl.html

Kriittisen medialukutaidon ja vaihtoehtomedioiden resursseja
http://mason.gmu.edu/~mdragiew/Critical%20Media%20Literacy.html

Urie Bronfenbrenner
http://www.psy.pdx.edu/PsiCafe/KeyTheorists/Bronfenbrenner.htm#Overheads


Sivun alkuun