En vetenskaplig poster - Planering - Innehåll - Design - Visuell utformning - Posterpresentation - Handout
Design
Det är viktigt att posterns layout ser bra ut. Den ska locka folk att läsa postern. En poster kan se ut mer som en löpsedel eller reklam än som en vetenskaplig artikel. En bra layout ser emellertid inte bara bra ut visuellt utan är också klar och tydlig så att postern är lätt att läsa.
Posterns storlek beror på dess syfte. Vanligen är de ganska stora, till exempel ett A1-ark eller 100x70 cm, men på kurser kan de vara betydligt mindre. Konferenser och posterutställningar har ofta sina egna standarder och anvisningar som man ska följa.
Layout
Posterns innehåll består av delar, som man kan utforma som separata enheter. Delarna kan utgöras av textstycken, bilder, figurer, tabeller och diagram. De grupperas vanligtvis i kolumner, men också andra dispositioner kan vara motiverade. Antalet spalter beror på storleken av postern och om man har använt pappersarket vertikalt eller horisontellt, men använd helst inte mer än fyra spalter.
Den typiska läsriktningen i postrar
En lite ovanligare layout
Viktigt om kolumner:
- Tre kolumner är ett bra och populärt format.
- Textstycken ska vara ganska korta. Spalter kan ha till exempel 35-45 tecken per rad och 5-10 rader.
- Det är bäst om man kan läsa spalterna uppifrån neråt och börjar läsandet längst upp till vänster och slutar längst ner till höger.
- Det kan vara bra att leda läsaren med t.ex. pilar, speciellt om man har valt en ovanlig layout.
- Kom ihåg att lämna tillräckligt med tomrum mellan delarna (cirka 40 % av ytan) så att de lätt kan urskiljas från varandra.

Andra formsaker
- Texterna ska ha dubbelt radavstånd.
- Använd gärna vänsterställd text.
- Fonterna måste vara tillräckligt stora.
- I brödtexten kan fonten vara ungefär 24 punkter.
- Fonten i huvudrubriken kan exempelvis vara 96 punkter och i underrubriker 36 punkter.
- Underrubriker kan numreras.
- Man bör inte använda fler än tre olika fonter.
- Vid betoning ska fet stil eller kursiv användas, men man ska vara ytterst sparsam med betoningar - postern bör alltså bara innehålla det allra viktigaste.
- En enkel, läsbar Sans-serif-font, som Arial, är ett bra val, speciellt i rubriker.
- Skriv helst inte med versaler (STORA BOKSTÄVER).
- Använd gärna listor, med eller utan numrering. Till exempel kan syftet med studien och slutsatser utgöras av korta punktlistor.
Kom ihåg att alla råd och siffror såsom fontstorleken som finns här inte är absoluta utan användningen beror naturligtvis på hur stor din poster är. Det viktigaste är att du är konsekvent med den väg du valt.
Läs om bilder och färger och satsa på utseendet på din poster!