StartsidamanusInfoGrammatik
 

11. Simon går till universitetet

Simon tittar på klockan, den är … "inte så mycket", tänker han. Fröby verkar vara en mycket fridsam och trevlig stad. Under dagen har Simon stött på många unga människor. Sedan tidigare vet han att Fröby verkligen är en studentstad, nästan en tredjedel är studenter och det glädjer sig Simon åt. Det syns att staden inte står stilla, det är liv och rörelse i atmosfären. Eftersom klockan är så lite, beslutar sig Simon för att gå till universitetet och bekanta sig med Campus-området lite grann. Simon visslar när han går. När han kommer fram till vetenskapens port, blir han stum av beundran, "vilken fin arkitektur, gamla byggnader med otroliga krusiduller", tänker han. Inträdesprovet hade han gjort i Åbo och därför befann han sig för första gången på Fröby-Campus. Volmar Våg är arkitekten för de flesta byggnaderna på Campus, det vet Simon på grund av att hans pappa är arkitekt. Efter några minuters promenad på Campus, blir Simon sugen på kaffe.

Simon promenerar ner till universitetsbiblioteket och går in. Biblioteket är stort och luftigt. Simon har helt och hållet glömt att han behöver låna en bok, men det är tur att han kommer ihåg det nu. Han tar en kölapp och väntar på sin tur.

Pling - så är det Simons tur.

Lyssna på hur det går med lånekortet. (Om du inte kan lyssna, läs texten.)
  Täydennystehtävä

Simon går direkt till kursboksavdelningen och hittar många mycket intressanta böcker. Han bestämmer sig för att låna Kasslers tjocka verk om marknadsföring.

När Simon har lånat boken, går han till fiket för att dricka en kopp kaffe. Han köper också en krämbulle till kaffet. När han ska sätta sig finns det inga lediga bord.

Han sätter sig vid samma bord som en gammal dam. Eftersom Simon är ny i Fröby tycker han att han borde bekanta sig med lokala invånare och den här gamla damen ser ut att vara fröbybo.

Simon börjar småprata:

Lyssna på diskussionen mellan Simon och den äldre damen. (Om du inte kan lyssna, läs texten.)
 

Kuullunymmärtäminen
Harjoittele fraaseja harjoituksen avulla
Lue prepositiot kieliopista ja etsi kaikki prepositiot tämän tarinan tekstistä (
näytä kaikki prepositiot)
Oikein vai väärin?

 

© Jyväskylän yliopiston kielikeskus, kaikkinainen lainaaminen ilman kielikeskuksen lupaa kielletty. copyright