Untitled Document
Kielikompassin pääsivulle
Kielikeskus
Jyväskylän yliopisto
     

 

     
  sijaintisi: oma tila >
 

Materiaalin aloitussivulle

Valmistautuminen

Luonnostelu

Ensimmäinen kirjoitusvaihe

Muokkaus

Viimeistely

Julkaiseminen

Pofotohtori

Kultainen lista


Oppimateriaalin osiot

1. Valmistautuminen

Materiaalin ensimmäinen osio ja samalla kirjoitusprosessin ensimmäinen vaihe ohjaa käyttäjää valmistautumaan alkavaan kirjoitusprosessiin. Keskeistä valmistautumisvaiheelle on tavoitteiden asettaminen alkavalle näyteportfoliotyöskentelylle. Tavoitteiden asettamisen avulla pohditaan tulevan tekstin sisältöä: mitä aiotaan sanoa, kenelle ja mikä on tekstin tarkoitus. Tavoitteiden asettamisen myötä sitoudutaan tulevaan tekstiin. Valmistautuminen on koko materiaalin tärkein vaihe.

2. Luonnostelu

Kirjoitusprosessin toinen vaihe ohjaa käyttäjää luonnostelemaan tulevaa näyteportfolioaan. Luonnosteluvaiheessa tutustutaan aiempaan työportfolioon ja kerätään sieltä materiaalia tulevaan näyteportfolioon. Tarkoituksena on laatia erilaisia listoja, luetteloita tai karttoja asioista, jotka voisi mahdollisesti sisällyttää varsinaiseen tekstiin. Luonnostelun avulla hahmotellaan ja testataan erilaisia reittejä, joiden avulla sanovattava saa myöhemmin parhaan mahdollisen muotonsa. Luonnosteluvaiheessa punnitaan edellisen vaiheen hyvin tehty työ ja rakennetaan pohjaa varsinaiselle ensimmäiselle kirjoitusvaiheelle.

3. Ensimmäinen kirjoitusvaihe

Prosessin kolmannessa vaiheessa tuotetaan näyteportfolion varsinainen ensimmäinen tekstiversio. Luonnosteluvaiheessa valittuja sisältöjä tarkastellaan kriittisemmin ja tarvittaessa tekstiä tuotetaan lisää tai karsitaan pois. Ensimmäisessä kirjoitusvaiheessa suunnitellaan myös tekstin rakennetta ja sidoksisuutta. Materiaalin kolmannessa vaiheessa palaute ja omat asetetut tavoitteet nousevat arvoon arvaamattomaan.

4. Muokkaus (eli toinen kirjoitusvaihe)

Neljännessä vaiheessa näyteportfolion keskeisin sisältö on jo kasassa ja tekstiä aletaan muokata ensimmäisen kirjoitusvaiheen tuotoksen pohjalta lopulliseen muotoonsa. Muokkausvaiheessa tekstiä tarkastellaan ensimmäisen kerran kriittisesti ja asioita puntaroidaan todella. Edellisessä vaiheessa tuotettu teksti saattaa vaikuttaa valmiilta eikä sen muokkaaminen innosta. Tämän vuoksi ennen muokkaamista saattaa olla tarpeellista ottaa hieman etäisyyttä tekstiin. Muokkausvaiheessa lienee syytä palata alussa asetettuihin tavoitteisiin ja muokata teksti täsmällisesti tarkoitustaan vastaavaksi.

5. Viimeistely

Viimeistelyn tarkoituksena on nimensä mukaisesti huolitella teksti viimeisteltyyn muotoon julkaisukelpoiseksi. Viimeistelyssä ei puututa enää tekstin sisällöllisiin seikkoihin, vaan huolletaan tekstiä ja tarkastetaan ulkoasu. Loppuun asti huoliteltu teksti on käyntikorttisi, joka palkitsee huolellista ja tunnollista tekijäänsä.

6. Julkaiseminen

Näyteportfolion julkaisumuotoa olet joutunut pohtimaan mahdollisesti jo ennen kirjoitusprosessiin ryhtymistä. Julkaisumuoto ei aina välttämättä ole edes oma valintasi, vaan ulkopuolisen tahon määrittelemä, jolloin määriteltyä julkaisumuotoa tulee noudattaa. Julkaisuvaihe on viimeinen mahdollisuutesi tarkistaa tekstisi ulkoasu ja korjata sinne jääneet mahdolliset epäkohdat. Koska omalle tekstille ja sen ulkoasulle saattaa prosessin aikana sokaistua, kannattaa viimeinen tarkistuskin tehdä hetken hengähdystauon jälkeen. Tämän vaiheen jälkeen olet ansainnut syvän kumarruksen ja hatunnoston. Onnea!

Pofotohtori

Pofotohtori on laadittu auttamaan hätätilanteita varten. Hätätilanteeksi voi muodostua esimerkiksi kiire tai keskeneräiseksi jäänyt näyteportfolio. Pofotohtoriin on kerätty valmiita avunhuutoja ja niihin nopeita ja täsmällisiä vastauksia. Pofotohtorin puoleen voi kääntyä myös silloin, kun ei ole aikaa suorittaa läpi koko materiaalia. Pofotohtori on kuitenkin vain hätä- ja lisäapu eikä se siten korvaa kirjoitusprosessia.

Kultainen lista

Kultaiseen listaan on koottu näyteportfolion keskeisimmät sisällöt, eli teeseinä se, mitä näyteportfoliossa ainakin tulisi olla. Kultainen lista ei kuitenkaan huomio erilaisille näyteportfolioille asetettuja tavoitteita, joten jokaiselle näyteportfoliolle asetetut tavoitteet on syytä huomioida erikseen. Pofotohtorin tavoin Kultainen lista toimii apuna silloin, kun kirjoittajalla ei ole aikaa tai mahdollisuutta käydä läpi koko kirjoitusprosessia. Kirjoitusprosessin jälkeen Kultainen lista toimii viimeisenä tarkistuspisteenä. Kultaiseen listaan voi tutustua myös kirjoitusprosessin aluksi, jolloin jo alussa näkee, mitä lopullisessa tuotoksessa ainakin tulisi olla.

 


     
Untitled Document
Sivukartta Help Palaute Paluu sivun alkuun