Jyväskylän yliopisto Kielikeskus




ESIINTYMINEN

G. ESIINTYJÄN MUOTOKUVA


Tehtävän tavoitteena on oppia erittelemään esiintymiseen ja esiintyjästä saatavaan vaikutelmaan vaikuttavia tekijöitä. Tarkoituksena on tutkia yhden esiintyjän verbaalista ja nonverbaalista viestintää "suurennuslasilla" mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Materiaaliksi tarvitaan 10-15 min. kuvanauhoitettua esiintyjän puheviestintää. Se voi olla koottu useasta ohjelmasta tai ohjelman eri vaiheista. Kuvassa pitää näkyä myös kasvojen ilmeet ja katseet. Tallennus omatoimisesti. Pohtikaa millaisia piirteitä on havaittavissa esiintyjän kielenkäytössä, äänessä, katseessa, ilmeissä, eleissä, asennoissa ja liikkumisessa ? Mikä on juuri tälle esiintyjälle tyypillistä?

Kootkaa havaintojenne pohjalta suppea raportti, jonka voi palauttaa videoituna. Esittely voi kestää 10-15 min. Havainnointitarkkuuden lisäämiseksi on hyvä tutkia erikseen kieltä (kirjainnetaan puhetta 2-3 min), ääntä (kuva pois) ja sanatonta ilmaisua (ääni pois). Palauttakaa työstä myös korkeintaan liuskan mittainen esitystä tukeva teksti, joka voi olla esimerkiksi tiivistelmä tai kooste tuloksista.

Esiintyjäehdotuksia:

  • tv-esiintyjiä, esimerkiksi visailujuontajia, haastattelijoita, toimittajia, joilla on spontaania puhetta ja muutoksia sanattomassa viestinnässä esiintymisen aikana

  • muita aitoja, oikeita esiintyjiä (ei siis fiktiivisiä hahmoja)

Raportin jäsentelyehdotus:

1. Tausta: tietoja esiintyjästä (ikä, koulutus yms.), ohjelmatyypin esittelyä, esiintyjän rooli ohjelmassa
2. Menetelmä: mistä tallennettiin, miten havainnointi tehtiin
3. Tulokset: mitä havainnoimalla saatiin selville
4. Pohdintaa, yhteenvetoa: millainen muotokuva syntyy, mitkä viestinnän piirteet vaikuttavat eniten esiintyjästä syntyviin vaikutelmiin ja mielikuviin, arvio työn onnistumisesta.