sijaintisi: opetus > venäjä > itseopiskelu > kielioppi > substantiivit



kieliopin aloitussivulle

 
SUBSTANTIIVIT –
ИМЕНА СУЩЕСТВИТЕЛЬНЫЕ

yksikkö | monikko | yksikölliset ja monikolliset | sijat


Yksikkö

Venäjän kielen substantiiveilla on kolme sukua: maskuliini (мужской), feminiini (женский) ja neutri (средний род). Yleensä suvun osoittaa yksikön nominatiivin pääte:

  • konsonanttipäätteiset ovat maskuliineja (дом, мальчик, студент)
  • - ja -päätteiset ovat feminiinejä (жена, собака, машина, неделя)
  • -o-, -e-, -ё- ja -мя -päätteiset sekä esinettä tai asiaa tarkoittavat taipumattomat lainasanat neutreja (окно, море, ружьё (pyssy), имя, такси, меню)

Substantiivit, jotka päättyvät pehmeään merkkiin voivat olla joko maskuliineja tai feminiinejä ja niiden suku on opeteltava ulkoa. Maskuliineja ovat esimerkiksi день, рубль, нуль, картофель, январь ja feminiinejä дверь, любовь, ночь, соль, площадь.

Miestä tarkoittavat -а- ja -päätteiset elolliset substantiivit ovat kieliopilliselta suvultaan feminiinisiä, mutta niiden luonnollinen suku on maskuliininen: мужчина, папа, дедушка, дядя, судья (tuomari), Ваня, Илья.

Huomautuksia
1. Sana кофе on poikkeuksellisesti maskuliini.
2. Monilla ammattia ja kansallisuutta tarkoittavilla substantiiveilla on erilliset maskuliini- ja feminiinimuodot: студент – студентка, актёр – актриса, певец – певица, учитель – учительница, финн – финка, англичанин – англичанка.

Harjoittele sanojen sukuja!



Monikko

Monikko muodostetaan liittämällä monikon päätteet yksikkömuodon vartaloon. Monikon päätteet ovat:

  • maskuliineilla yleensä tai (стаканы, студенты), eräillä maskuliineilla painollinen tai (вечера, года, города, дома, леса, поезда, номера, доктора, учителя)
  • feminiineillä tai –и (книги, газеты)
  • neutreilla tai (окна, письма, моря)

Huomautuksia
1. Joidenkin substantiivien monikon vartalo on eri kuin yksikössä: брат – братья, друг – друзья, сын – сыновья, дочь – дочери, дерево – деревья, цветок – цветы, сосед – соседи.
2. Monikko muodostetaan joissakin tapauksissa eri sanasta: ребёнок – дети, человек – люди.
3. -мя -loppuiset neutrit taipuvat seuraavasti: время – времена, имя – имена.
4. Eräillä neutreilla monikon pääte on –и: ухо – уши, яблоко – яблоки.
5. -анин/-янин -päätteisillä substantiiveilla katoaa tavu –ин: англичанин – англичане.

Harjoittele monikkomuotoja!


ylös


Yksikölliset ja monikolliset substantiivit

Eräitä kollektiivisubstantiivejа, aine- ja abstraktisanoja käytetään vain yksikössä: посуда (astineet), обувь (jalkineet), мука (jauhot), сахар, молоко, молодёжь (nuoriso), мебель (huonekalut), одежда (vaatteet), красота (kauneus).

Vain monikossa käytetään vain parillisia esineitä tarkoittavia ja eräitä muita sanoja: очки (silmälasit), ножницы (sakset), часы (kello), брюки (housut), ворота (portti), духи (hajuvesi), щи (kaalikeitto), сутки (vuorokausi), сливки (kerma), каникулы (loma), будни (arki).



Substantiivien sijat

Venäjän kielessä on kuusi sijaa, jotka vastaavat seuraaviin kysymyksiin:

Sivun tehtävälinkit on kerätty Auburnin yliopiston ja Opetushallituksen etälukioprojektin verkkosivuilta.

ylös

Kielioppisivujen laadinnassa on käytetty lähteinä teoksia Taipuisa Venäjä (Mustajoki & Alestalo-Shepelenko), Venäjän kielioppi (Muusa Ojanen), Venäjän kielioppi (Alestalo-Shepelenko & Hämäläinen).