Simon bjuder på kaffe

Täydennä vihjeiden perusteella oikea verbi ja sopiva prepositio. Huomaa, että prepositiot eivät ole perusmerkityksessään, vaan kyseessä on prepositioiden ns. fraasikäyttö (substantiivi, verbi tai adjektiivi vaatii tietyn preposition).


Simon har bestämt att (tarjota) Janne och Maria (+ prep.) kaffe. I början var de lite blyga men nu har de mycket att (puhumista + prep.). Simon är (iloinen + prep) att de känner varandra bättre nu. I början var det inte så lätt. De var förstås (ystävällisiä + prep.) varandra men det var lite stelt på något sätt.

Simon är lite (yllättynyt + prep.) att Janne och Maria ännu inte har kommit. Simon kom hem redan klockan fyra och har sedan dess väntat på dem för att kunna överraska dem. Janne (kertoi + prep.) Simon igår att de skulle komma runt halv fem. Simon känner sig nästan lite (pettynyt + prep.) Janne, men just då hör han hur nyckeln sätts i låset. Nu är det äntligen Janne och Maria som kommer.

Simon märker att Janne är lite (vihainen + prep.) Maria, men det går snart över när de får höra att både kaffe och bullar och väntar på dem i köket. Vad snällt av dig, säger Maria. De sitter vid köksbordet och (nauttivat + prep.) Simons nybakade bullar (men det är förstås mammas recept). Simon är (tyytyväinen + prep.) kalaset. Det var en bra idé, tänker han för sig själv.