Näkemykseni mukaan opiskelu Suomessa ja opiskelu Venäjällä eroavat toisistaan melko olennaisesti. Ensinnäkin Venäjällä koko opetus kestää kaksi lukukautta ja siinä ajassa opiskelijan täytyy käydä ja tenttiä tietty valikoima kursseja. Tietääkseni Suomessa opiskelija saa valita, mitä kursseja hän kaiken kaikkiaan opiskelee lukukauden aikana. Tämän lisäksi Venäjällä on luentoja ja käytännön harjoituksia. Luennoilla puhuu yleensä vain lehtori ja opiskelijat kuuntelevat. Suomessa taas tietääkseni luennot ovat suurimmaksi osaksi tyypiltään keskustelumuotoisia ja opiskelijat voivat ottaa aktiivisesti osaa opetusprosessiin. Valtaosa venäläisistä opiskelijoista on iältään noin 16-30 -vuotiaita. Toisin sanoen heti koulusta valmistumisen jälkeen (Venäjällä opinnot kestävät 6-7 –vuotiaasta 16-17 –vuotiaaksi) opiskelijat pyrkivät yliopistoon ja lopettavat opintonsa noin 21-23 –vuotiaina.

Opettajat pukeutuvat melko virallisesti, toisin sanoen suurimmalla osalla heistä on yllään puku/jakkupuku. Opiskelijat pukeutuvat kuten nuoriso yleensä pukeutuu eli heillä voi olla melko rento vaatetus, mutta tentteihin ja opinnäytetyötilaisuuksiin he yrittävät myös pukeutua virallisesti ja juhlallisesti eli pukuihin/jakkupukuihin ja muihin koreampiin juttuihin. Opettajien ja opiskelijoiden välinen suhde Venäjällä on melko kunnioittava. Opettajat yrittävät ensimmäisillä vuosikursseilla kasvattaa opiskelijoita ja pitää heidät kurissa. Opiskelijoiden väliset suhteet ovat erittäin ystävällismieliset. Venäjällä opiskelijat opiskelevat 15-30 hengen ryhmiin jaettuina ja yleensä ryhmän opiskelijat ovat hyviä ystäviä keskenään ja kanssakäymisissä toistensa kanssa vielä monta vuotta yliopisto-opintojen lopettamisen jälkeenkin.

Venäläisten ja ulkomaalaisten opiskelijoiden välinen suhde on ollut melko luja/vahva viime vuosina, vaikka Venäjällä ei opiskelekaan niin paljon ulkomaalaisia. Pääasiallisesti nämä opiskelijat tulevat Aasiasta ja Afrikasta. Osa heistä opiskelee erillisissä ryhmissä. Lisäksi viime vuosina kansainvälinen yhteistyö ja venäläisten ja muunmaalaisten, esimerkiksi suomalaisten, saksalaisten ja muista Euroopan maista tulevien opiskelijoiden välinen keskinäinen vaihto on aktiivisesti kehittynyt. On jopa olemassa venäläisten ja yhdysvaltalaisten opiskelijoiden keskinäisiä vaihto-ohjelmia.