Untitled Document
Kielikompassin pääsivulle
Kielikeskus
Jyväskylän yliopisto
     

 

     
sijaintisi:
 


Takaisin

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kultainen lista

1. Tunnista lukijasi! Tee heti alussa selväksi, kenen näyteportfolio on kyseessä ja mihin tarkoitukseen se on laadittu. Tämä edellyttää pohdintaa siitä, kenelle ja millaiselle ihmiselle kirjoitat. Varmista siis, että olet pohtinut:

  • mitä lukija entuudestaan tietää ja luulee asiasta tai aihepiiristä
  • mitä mieltä lukija on asiasta
  • mistä lukijalle on hyötyä ja myös iloa
  • mikä lukijaa kiinnostaa

2. Persoonallisuus puntariin! Lukijan kiinnostuksesta pääset selvimmin perille, kun tutustut vaatimuksiin, jotka näyteportfoliosi lukija on mahdollisesti asettanut. Muista silti, että näyteportfolio on juuri sinun persoonallinen dokumentti, jossa kerrot osaamisestasi ja arvostuksistasi.

3. Tunnista päämääräsi! Jos olet kirjoittanut näyteportfoliosi työnhakutilannetta varten (tilanne voi olla kuvitteellinenkin), muista että näyteportfolion tehtävänä on kuvastaa ominaisuuksiasi työntekijänä. Työnantaja tulkitsee sisältöä myös sen mukaisesti! Lisäksi sinun on hyvä olla tietoinen, miksi kirjoitat ja millaisen vaikutuksen aiot saada lukijassa aikaan. Pohdi siis:

  • onko tarkoituksesi informatiivinen
  • tahdotko lisäksi vaikuttaa: suostutella, taivutella, motivoida, aktivoida...

4. Asiat järjestykseen! Näyteportfolioon laadittu selkeä rakenne auttaa sinua parhaiten saavuttamaan tavoitteesi lukijan kiinnostuksen ja tekstin tarkoituksen osalta. Kiinnitä huomiota näyteportfoliossa esittämiesi asioiden järjestykseen: asiat tulee esittää selkeästi ja johdattelevasti. Vältä näyteportfoliossasi luettelomaisuutta ja sekavuutta.

5. Rakenne selkeäksi! Rakenteen selkeyden voi nopeasti tarkistaa näyteportfoliolle laaditusta sisällysluettelosta. Sisällysluettelo puolestaan edellyttää kappaleiden otsikointia. Myös sivunumerointi selkeyttää rakennetta. Sivunumeroiden avulla voi esimerkiksi vertailla asioiden painoalueita ja laajuuksia keskenään. Onhan näyteportfoliosi tasapainossa? Vastaako näyteportfoliosi laajuudeltaan asetettuja vaatimuksia?

Tekstin sisällöllisen rakenteen tarkistamisessa voit käyttää apunasi listan 1. kohdan apukysymyksiä. Tarkista myös kappaleiden otsikoinnin ja kappaleen sisällön välinen yhteys. Muista perustella esittämäsi näkökulmat!

6. Huolla kieliasu! Näyteportfolion selkeä rakenne ei yksin onnistu erottamaan sinua ylitse muiden. Selkeä rakenne tulee oikeuksiinsa vasta huolitellun kieliasun myötä. Tarkista tekstistäsi peruskieliasiat (välimerkit, yhdyssanat, lauserakenne, lyhenteet...). Turhat lipsahduksista aiheutuneet kirjoitusvirheet on myös hyvä tarkistaa ja korjata.

7. Tunnista tyylisi! Koska näyteportfolio on laadittu aina tiettyä tilannetta varten ja siinä on huomioitu vastaanottajan asettamat vaatimukset, noudattaa näyteportfolio usein jotakin tiettyä tyyliä. Jos et ole varma näyteportfoliosi tyylistä, lue tekstisi kriittisesti tyyliä silmällä pitäen. Asiatyylinen näyteportfolio lienee helpointa kirjoittaa, mutta jos arvelet tyyliksi sopivan persoonallisemman tai kaunokirjallisemman otteen, älä epäile käyttää sitä. Tyylitietoinen kirjoittaja on kuitenkin tyylilleen uskollinen. Tyylitietoinen kirjoittaja huomio myös lukijan ja tekstin tarkoituksen. Sisällön ja tyylin tulee siis vastata myös toisiaan.

8. Tyylistä tyylikkyyteen! Tekstilajin tyylin lisäksi usein on tarpeellista uhrata yksi lukukerta tyylikkäälle esitystavalle. Puhekielisyydet saattavat unohtua tekstiin kielenhuollosta huolimatta. Jos puhuttelet tekstissäsi lukijaa, pohdi miten lukijaa tulisi puhutella. Pohdinnan arvoista on myös miettiä tyyli, miten kirjoittajana puhut itsestäsi. Myönteinen tapa ilmaista asioita edistää viestin vastaanottamista!

9. Ulkoasu - piste ii:n päälle! Tekstin sisällön, rakenteen ja tekstin viimeistelyn jälkeen on paikallaan tarkistaa tekstin ulkoasu. Perusvaatimuksena ulkoasulle on yhtenäisyys. Yhdenmukaisesta tekstistä löytyvät ainakin seuraavat perusasiat:

  • yhtenäinen ja tarkoituksenmukainen fontti sekä fonttikoko
  • lukujen yhtenäinen numeroimistyyli (pää- ja alaluvut)
  • noudata vastaanottajan ohjeita ulkoasusta, jos sellaiset on annettu
  • numeroi liitteet
  • käytä sivunumerointia

10. Viimein valmiiksi ja julki! Julkaiseminen on viimeinen näyteportfoliosi työvaihe. Julkaisemista joudutaan miettimään usein jo kirjoittamisen alussa; miten ja millaisessa ympäristössä näyteportfolio julkaistaan? Huomio ensin lukijan asettamat vaatimukset näyteportfolion julkaisemistavoista. Jos voit itse päättää julkaisemistavan, huomio millaisia erityisvaatimuksia on perinteisellä paperimuotoisella näyteportfoliolla ja millaisia puolestaan digitaalisesti julkaistulla näyteportfoliolla. Julkaisuympäristö voi vaikuttaa laajemminkin näyteportfolioosi, esimerkiksi rakenteeseen, tekstin tyyliin...

Näyteportfolion julkistamiseen liittyy myös tilanne ja tapa, miten esittelet näyteportfoliosi. Ota selvää, toimitatko näyteportfoliosi lukijalle postitse vai onko sinulla mahdollisuus olla sitä itse esittelemässä. Jos lähetät näyteportfolion postitse, selvitä mitkä liitteet tulee olla alkuperäisinä ja mistä riittää kopio. Säilytä itselläsi yksi kappale näyteportfoliosta. Jos sinulla on mahdollisuus esitellä näyteportfoliosi, valmistaudu esittelytilanteeseen huolella.

Onnea matkaan!

Lähteet

 

   
Untitled Document
Sivukartta Help Palaute Paluu sivun alkuun